Софтуер

Страна:
Softkey Магазин за софтуер - цени, описания, изтегляне,
покупка на лицензирани компютърни програми
 
Намери софтуер: Пример: ISOsystemPlus
 
Подробно търсене
 
Всички съвети Колективната покупка е начин да купите продукти на изгодна цена. Приятели или познати се уговарят да закупят някакъв продукт - колкото по-голямо е количеството, толкова е по-изгодна цената.
 
 
 

Adguard: защита срещу реклама, спам и фишинг

22.04.2016 / ООО «Перформикс»

Автор: Артем Левичев

превод: Борислав Кирилов

AdguardВ интернет има най-разнообразна реклама. Тя е основното от което Интернет живее. Рекламата ни гледа от всички страници, тя изскача, мига, пищи, с всякакви сили се опитва да привлече вниманието. От този визуален боклук с времето може да хванеш мигрена. Натоварването на очите заради ярките мигалки и дребните шрифтове става два пъти повече. А пък глупостите изскачащи в YouTube, Vbox7 и други уважавани сайтове, просто дразни. Единствения начин да се спасиш от нея е да сложиш специален плъгин или програма. В момента много е популярна Adblock Plus. Но той има и страхотна алтернатива: Adguard. Тя блокира и рекламата, и децата защитава от порно сайтове, и вашите лични данни пази от заразяващи сайтове и фишинг атака. Плюсове много, а минуса е един: платена е.

 

Инсталация

Инсталирането на програмата не е по-сложно от това на Adblock. "Performix" е руски разработчик на софтуер, но има възможност да направите инсталация и на английски. Алгоритмите за определяне на спам са разделени за различни езици - руски, английски, немски. Програмата работи на всяка от последните версии на Windows – XP, Vista, 7, 8 и 10. Нужен е инсталиран браузер, а също и над 512 Mb RAM. Инсталационния файл е 26 Mb, а готовата програма на диска около 40 Mb.

Интерфейса на инсалатора е чудесен. Вижда се, че екипа се е погрижил доста. Направен е с любов, с много едва забележими, но приятни детайли. Например, горе с точка се показват стъпките – тези, които вече са минали, и тези, до които още предстои да се изпълнят. Оригиналната черно-бяло-зелена гама е приятна за очите. Плюс това създателите толкова се доверяват на клиентите, че всички решения са дадени в ръцете ни. А текста на споразумението е оформен толкова красиво – с всички абзаци, отстъпи, точки, – че дори ти се иска да го прочетеш докрай.

Избираме дали да затворим браузера по време на инсталацията. Определяме директория, отбелязваме дали да се саздават иконки на десктопа. По-нататък утилитата предлага да си регистрираме свой личен кабинет в Adguard – в него след това ще идват последните новини от компанията разработчик, данни за лицензи или бонуси за поканени приятели. Този етап не е задължителен.

Инсталация Adguard

Един минус – по време на инсталацията във всички прозорци липсва бутон "Назад". Не е възможно да се върнеш към предишния прозорец за промяна. Ако сте сгрешили веднъж - трябва да отмените целия процес, а след това да започвате от нулата. Процедурата по инсталиране, когато е стартирала не може да се спре: вие няма да видите "Отмяна". Единствения вариант е да натисните на кръстчето горе. В този случай утилитата първо ще инсталира Adguard, ще създаде всички иконки, а след това веднага бързо ще започне да ги премахва. Нещо повече: може да възникне грешка при инсталацията и цялата операция трябва да се прави ръчно (а след това ще започне цялата история с изтеглянето на нов инсталационен файл). Това е малко недомислено.

 

Интерфейс и настройки на Adguard

Изтегляме инсталатора от Softkey, – вътре програмата е мултиезична. Освен кирилица може да се видят японски йероглифи, английски, испански, немски, португалски и сръбски. По-нататък – основното: избор на параметри за филтриране.

Интерфейс Adguard

Утилитата веднага, при първото стартиране, иска ясно да се определи сферата на задълженията. Например, тя може да блокира цялата реклама – или само това, което счита за вредно. Програмата разбира, че някои обявления могат да са полезни за посетителите на сайтове. Например, контекстната реклама в Google, помагаща да се намери информация, съответстваща на вашите запитвания. В утилитата има специални филтри, помагащи да не се блокират тези данни, че няма да ви отвличат от контента на сайта. Всичко това, което е с анимация и звуци, във всеки случай отива в кошчето. А някои текстове ще останат видими, ако така поискате.

Също така може да се изключи проследяването на вашите действия от интернет-компаниите: вече няма да се сблъсквате с броячи и интернет-аналитика. А още едно чекче премахва и всички уиджети на социалните мрежи от страниците. Това са плюсчетата от Google Plus, иконките "Харесва ми" от Facebook,  "звездичките" от "ВКонтакте" и така нататък. Ако не ползвате такива – излиза, че те просто заемат място на екрана. Е защо да не ги премахнем? Супер възможност. Вярно, и в последните версии на Adblock също я има.

Накрая, последния етап на предварителните настройки (ако може така да се нарече простото включване и изключване) – включване или изключване на филтриране на защитени https-връзки за бонус защита. Тук може да се съгласите или откажете да предавате анонимна информация към сървъри на Adguard, за да помогнете на компанията в усъвършенстването на антифишинг модула и. Проверено: на натоварването на канала това не се отразява въобще. А ако е така, то защо да не се помогне на хората?

Установка Adguard

Неясно защо в менюто за предварителни настройки има малка задръжка между натискането и анимацията на стрелката. Както биха казали англичаните, това е леко awkward и clunky. Впрочем, с тези прозорци във всеки случай ще се сблъскаме само веднъж: по-нататък всички операции ще стават в главното меню на програмата, където всичко е както трябва.

Интерфейса по-нататък е перфектен. Програмата в главния прозорец винаги ни показва последната информация за дейностите на системите на антибанера и антифишинга. Колко мегабайта трафик е икономисано, колко рекламни съобщения са махнати, какъв брой уеб-обекти са проверени, колко потенциално опасни заявки са били блокирани. Актуална и интересна информация.

Във вложката "Настройки" може да се определи, струва ли си да се стартира Adguard заедно със системата, избор на език на интерфейса и да се включи или не автоматичното обновяване. Тук се включва и изключва "помощника Adguard" – специален браузерен модул на програмата. Ако тази опция се разреши, на всеки сайт в десния долен ъгъл ще се появи малко лого с буквата "a". С негова помощ може да се блокира всеки елемент на страницата или даже да се включи сайта в списъка с неблагонадеждни. Лично аз съм за това в браузера и в компютъра да има, колкото може по-малко излишества, но помощника Adguard не ме дразнеше. Той е почти незабележим, на повечето портали въобще не се появява, а когато се появи, то ползването му е доста удобно. Помага позитивната цветова гама. Често антифишинг програмите се създават в тежки червено-черни тонове, така че тях даже не искаш да ги отваряш. Пък и настройките тук, за щастие, не са толкова много, за да трябва да се делят на категории, с много менюта и вложки.

Adguard

А ако са ви нужни по-прицелени опции, и имате някакви особени изисквания – също става винаги! Натиснете в долния ляв ъгъл на незабелязания надпис "Подробен интерфейс". Това отваря веднага куп допълнителни настройки за всеки от модулите на програмата. Препоръчвам да включите тази опция, ако ви интересува състоянието на антибанера и антифишинга, статистиката за входящия, изходящия и икономисания с помощта на програмата трафик (с графики!), а също и журнал на последните значими събития. Тук може да се включи или изключи работата на Google Safe Browsing – аддон, сверяващ адреса на всеки сайт със списък от вредоносни ресурси, създаден под егидата на най-голямата търсачка в света. В раздела "Антибанер" също има много предварително заредени филтри: руски, английски, японски, холандски, филтри за броячи и социални мрежи и ваш собствен рекламен филтър, направен с помощника Adguard в браузера. Всеки от тях може да се включва и изключва. По подразбиране всички испано-португалски, японски, немски и други експериментални варианти в Adguard са изключени.

 

Родителски контрол

Още там, в подробните настройки, може да се види функцията за родителски контрол. Него ще го разгледаме отделно, защото към махането на рекламите нямах особени претенции, а за своята рожба не бих ползвал Adguard. Не зная, какво контролира той там, но към неговата работа точно имам претенции. Разработчиците обещават, ако не златни планини, то поне сребърни. И блокиране на неподходящи ресурси, и забрана на показването им при търсене (и в Google, и в "Яндекс", и в Mail.ru, и във всичко останало). Забрана за изтегляне на програми на компютъра при липса на достъп, забрана на всички сайтове, включени от вас в "черния списък" и така нататък.

Adguard в браузер
Adguard в браузер

На практика при мен така и не се включиха тези функции. Всички най-популярни порно сайтове, сега няма да ги изреждаме, се отвориха веднага – и веднага ми предложиха своя развращаващ детските умове контент. В търсенето на Google и "Яндекс" утилитата също не ги блокира. Дори, след като ги добавих в черния списък – нищо не се промени. Съдейки по тази тема, проблема не е само при мен. Въпреки че по принцип идеята за различни нива за достъп за различни възрасти (3 години, 10 години, 13 години) е добра. И интерфейса в тази област е направен отлично: може да се забранят сайтове и през помощника Adguard вътре в браузера, така и през прозореца на програмата. Но, за съжаление, трябва да се констатира, че за сега защитните стени и антивирусите се справят по-добре със задачата. А Adguard, както и Adblock, – са все пак блокери на реклама.

 

Работни характеристики Adguard

Програмата може да блокира скриптове, iframes, изскачащи обекти Flash и Java, различни HTTP-заявки. Тя може да скрива текстови обяви чрез използване на CSS. Това е отлична защита срещу фишинг и други потенциално опасни сайтове, от досадни банери. След стартиране на Adguard веднага усещаш, доколко браузера е станал по-чист.

Програма Adguard

В действителност съм сигурен: ако някой каже, че не се нуждае от Adblock (независимо какъв), то той никога не е ползвал блокер на реклами. Само, след като включиш блокирането на реклами разбираш, как са те дразнили всъщност вечно изскачащите обяви в YouTube, продължителните заставки в Twitch, мигащите банери в блоговете и в новинарските портали. Мозъка най-накрая престава да се отвлича от тези странични елементи, очите не трябва да се отклоняват към излишната информация. За необходимостта от разширение или програма за блокиране на реклама вече не се и налага да се мисли. Единственото, над което си струва да се помисли – кое е по-добре: готова и стабилна утилита, като Adguard или свободен, поддържана доброволно някаква разновидност на Adblock. И тук в действителност не е много ясно, кой вариант е по-добър.

От една страна, в Adblock не е предвиден режим за родители. От друга – в Adguard той може и да не работи. Възможностите, като цяло в програмата на "Перфомикс" са еднозначно повече, отколкото във уиджетите за Chrome и Firefox. Но над Adblock работят много доброволци, и всичко това, което сега го няма, е възможно да бъде добавено някога. Базата на потенциално опасните сайтове, както може да предположим, в популярния Adblock също се обновява по-бързо.

Интерфейса на Adguard еднозначно е по-добър и приятен. Не е нужно да се разбират никакви скриптове, за да може да се пригоди програмата за свои задачи. Плюс това също има разширения, добавящи полезни функционалности. И техният брой е доста голям. По подразбиране в Adguard има Popup Blocker за защита против изскачащи прозорци и Assistant, показващ се в браузера. Те редовно се обновяват и подобряват. А ентусиастите-програмисти от общността за борба с рекламата могат да добавят полезен скрипт от компютъра или чрез линк. Вмъквате адрес в Adguard ("Подробен интерфейс" –> "Настройки" –> "Разширение" –> "Добави разширение"), натискате "Инсталирай". То автоматично се инсталира и включва. Някои добри примери могат да се намерят на форума на Adguard. И такива има стотици. Така може да се справите с всеки нежелан спам, даже с най-досадния. В краен случай можете да напишете нещо за себе си. Програмата не забранява и това.

Adguard програма

Сериозен плюс за Adguard е поддръжката на всички известни браузери. Утилитата работи не само с Firefox и Chrome. Тя филтрира информация и за Opera, и за Safari, и за Internet Explorer, и за "Яндекс.Браузер", и за Maxthon, и за Flock, и за Amigo, и за Netscape Navigator, и още за няколко дузини подобни програми. Много е удобно, ако работите едновременно с няколко браузера: определените от вас правила ще бъдат едни за всички браузери. Няма да се налага по няколко пъти да добавяте в изключенията нов негоден ресурс. А ако ползвате някакъв съвсем нестандартен браузер е достатъчно да добавите неговия *.exe-файл в общия списък. Лесна задача!

Утилитата блокира всякакви видове реклами, прави го незабелязано, във фонов режим, така че вие просто да се наслаждавате на чист Интернет. Не са нужни никакви допълнителни настройки и специални познания. Инсталираш и се радваш. Тя ускорява зареждането на страници, доста силно икономисва трафик (при мен на всеки гигабайт се съхраняват по 25-30 Mb). Безропотно се махат хиляди рекламни съобщения. При това с минимум лъжливи блокирания от Adguard. Само два-три пъти при мен блокира нестандартни видео-превю, които исках да разгледам. Но това е изключение. Като цяло нямам претенции. Създателите са върха.

 

Изводи

Програмата, изтеглена от Softkey.bg, ще работи безплатно две седмици. През това време може да се прецени качеството на блокиране, удобството на интерфейса и всичко останало. А по-нататък ще трябва да се купи лиценз. Има няколко варианта. Най-изгодния е вечен премиум за 1 компютър. Той струва около 15 лева с ДДС. Също така има варианти за година, за две години, за 2 или 3 компютъра. За тях ще трябва да се плати с 50% повече.

Получава се, че утилитата струва, примерно колкото средна по продължителност игра в Steam. Не е толкова много, но не е нищо. Трябва ли да харчите толкова, когато редом има безплатна версия, като Adblock Plus, е въпрос без отговор. Ако искате да работите с няколко браузера или на няколко компютъра – вероятно, с Adguard ще е по-лесно. Е и по удобно, разбира се. Изтеглете – ползвайте две седмици, ще свикнете ли към този вариант на защита от уеб-реклама.

 

Програмата в каталога Softkey.bg:Фирма:   ООО «Перформикс»

Списък на всички новини
Вашата кошница е празна Кошница
Общо поръчки: 20 047 317
 
OpenID

Google ID
логин:
парола:
Регистрация
Забравили сте паролата?
 
Секция на клиента
Магазин
Помощ
За партньорите
Сервиз
Региони
 
 
Информация за контакт
0887336370
Пн Вт Ср Чт Пт
10:00 - 16:00 ч. (GMT+2, Sofia)

Контакти

 
Задай въпрос на тех. поддръжка
Тех. поддръжка
 

Ние приемаме
Методи на плащане и други начини на плащане
 
Мейл листи
 
 
e-mail:
За мейл листите
Промени параметрите
 


ВирусБлокАда - блокирай вирусите
Блокирай вирусите
 
Win-RAR.bg
Win-RAR.bg
 
NOD32 Antivirus
 
 

Версия за печат
  |

Защитен режим
Reader32New_bg
Ако имате възникнали проблеми или въпроси, Вие можете да се свържете със службата за техническа поддръжка.

Тел. 0887336370, 071818870
от понеделник до петък 10:00 - 16:00 ч. (GMT+2, Sofia), почивни дни събота и неделя
Контакти
Сайт за алтернативно решаване на спорове към Европейската комисия ОРС
Softkey page @ Google+


Продукт на фирма «Битрикс»
Разработено от
«Битрикс»

 
Copyright © 2001–2018 ЗАО «Софткей»