Система за онлайн продажби без касов апарат

Искаш да продаваш в Интернет?
Няма нищо по-лесно :)

Да, не е лесно разбира се, но можеш да го направиш самостоятелно и без куп пари.
Трябват ли ти знания и умения - да. Трябва ли да можеш да програмираш - не. Можеш ли да започнеш да продаваш преди да си похарчил и 100 лева - да. 

Трудното

Рецепта

1. Постави си цел - 0 лв.
2. Представи си идеалния клиент - има нужда точно от твоя продукт или услуга и ще го купи при твоите условия.
3. Измисли кратко, запомнящо се име на латиница за сайт, което да може да се диктува и по "развален телефон" по възможност без буквите ч, ш, щ, ю, я.
4. Купи си домейн - около 30 лв на година.
5. Регистрирай си Bitrix24, в него можеш да си направиш сайт и не трябва да плащаш за хостинг - 0 лв.
Трудното мина, следва интересното :)

Интересното

Ръководство

Ще трябва да си говориш с онзи от точка 2 - с идеалния клиент. Този клиент е винаги различен - по възраст, по пол, по финансови възможности, по интелект, по населено място и още по куп неща. Когато му говориш (създаваш сайта) трябва винаги да знаеш, че той няма много време (чакат го други сайтове, като твоя), няма много доверие в теб (не е от вчера в Интернет), няма да ти отдели безкрайно внимание - трябва да го впечатлиш уникално, бързо и без да го притискаш. Мисли за твоя идеален клиент дългосрочно, прави всичко възможно той да се връща, и връща, и връща винаги при теб.
Дай му възможност да се свърже с теб по телефон, мейл, лайвчат, уеб форма, месинджър (тези неща лесно се включват в Битрикс24).
Покажи продуктите или услугите си по най-добър начин. Нали си спомняш - трябва да го впечатлиш бързо и уникално. Покажи само най-доброто - едно, две, три, четири, пет, шест продукта/услуги максимум. Не е богат избор, но пък е добро начало. Щом е харесал най-доброто, ще те пита (по телефон, мейл, лайвчат, уеб форма, месинджър) и за още по-добро, а ти ще се постараеш да му го доставиш (защото трябва да се връща, и връща, и връща...).
До тук похарчихме 30 лева, а имаме цел (ясно ни е какво ни приближава и какво ни отдалечава от нея), имаме идеален клиент, домейн и сайт с продукти/услуги.
Интересното мина, следва досадното, но неизбежното - данъци, закони, изисквания.

Досадното

Неизбежно 

1. Данъците са неизбежни.
2. Условия за ползване на сайта - гледай от останалите, редактирай и направи свои.
3. GDPR - лични данни, бисквитки. Добавянето става лесно в Bitrix24 само трябва да се добави и коригира текста.
4. Институции - Комисия за защита на потребителите, Европейска комисия за разрешаване на спорове (същото както в точка 1).
Следва скъпото, но пък не е неизбежно - можем да си го спестим. 

Скъпото

Проблеми

1. Касов апарат - ако продаваш ще получаваш пари. "Никакви пари в брой" не решава напълно проблема. Поради неразбиране или поради други причини има начини на плащане при които макар и без да пипате банкноти и стотинки ще трябва да си купите касов апарат.
Затова приемай плащания само от допуснатите по закон платежни системи - по банков път, с пощенски паричен превод (Български пощи и някои куриери), системи за електронни плащания от списъка на БНБ - Ипей, Изипей, Пейпал.
2. СУПТО (Софтуер за Управление на Продажби в Търговски Обект) - системите за онлайн продажби не са обект, те нямат търговска площ, врати, прозорци, покрив. Нямат много други неща, но това също не е достатъчно (поради неясно и двусмислено законодателство). Можеш ли да продаваш тези 6 продукта/услуги без складова програма, следене на наличности и други съвременни неща, прави го без тях. Има време да си купуваш и внедряваш СУПТО, когато си възвърнеш парите от домейна :)
3. Електронен магазин - в началото, а понякога в края :( хората продават от витрина, без магазин, без кошница, без хиляди рафтове с много стоки с различен асортимент, цвят и номер. По закон електронните магазини трябва/може да се регистрират. За електронните витрини това не важи. Затова направи си електронна витрина за продажби, така ще си спестиш много главоболия.

За кого е:

- за стартиращи онлайн предприемачи - сърбят те ръцете да поемеш съдбата в собствените си ръце
- за тестване на пазарни ниши - имаш идея, 100 лева и няколко часа да сътвориш пазарния удар на живота си (останаха около 70 лева за маркетинг или консултация, не ги спестявай).
- за преходен период при мигриране на онлайн бизнес в по-подходяща среда - трудно се плува в сярна киселина, а никой не бяга от хубавото. 

За кого не е:

- имате значим начален капитал,
- не ви интересува бързата възвръщаемост
- имате хиляди продукти за продажба
- имате солиден маркетингов и продажбен екип
- можете да си платите всичко от Скъпото и да питате за още :) 

БОРИСЛАВ КИРИЛОВ ЕООД
ДДС / VAT - BG030133750
гр. Пирдоп, бул. Цар Освободител 41, ет. 2
България, Европейски съюз